fbpx

Nyttige tips for fôring av hest

Fôr lite og ofte: Dette imiterer hestens naturlige spisemønster og man oppnår en tilfredsstillende fordøyelse ved å sørge for en konstant strøm av fôr igjennom fordøyelsessystemet.

Fôr med tilstrekkelig mengde grovfôr fra gress, høy, høyensilage etc.: Dette sørger for at fordøyelsessystemet alltid har tilstrekkelig tilgjengelig materiale, slik det ville vært om hesten levde vilt.

Fôr tilpasst hestens størrelse og arbeidsmengde: Mer og tyngre arbeid krever mer ennergi og dermed mer fôr. For mye eller for lite  fôr vil resultere i en overvektig eller undervektig hest.

Følg med på din hest kondisjon: Følg nøye med på din hest kondisjon og hold for på denne måten være bevist om den legger på seg eller taper vekt. Denne informasjonen er vital i forbindelse med å sette opp fôrplanene. Det er viktig å huske at en overvektig hest med mangel på energi mest sannsynlig ikke vil få ønsket effekt av fôr med et høyere energinivå.

Ikke gjør plutselige endringer i dieten: Bakteriefloraen i tarmsystemet er det som bryter ned fôret, og disse må ha mulighet til å tilpasse seg endringer i dietten. Plutslige endringe kan medføre at enkelte av de viktige bakteriene dør, starter å produserer giftstoffer og medføre metabolske forstyrrelser.

Fôr på samme tid hver dag: Hester er vanedyr og trives under en fast rutine.

Sørg for at fôret og fôringsplassen er ren: Hester er kresne matere og kan lett avskrekket fra å spise.

Fôr med noen ’godbiter’ hver dag: ’Godbiter’ som epler og gulrøtter bidra til å opprettholde hestens interesse og tilfører fuktighet til fôret.

Ikke la hesten utføre hardt arbeid umiddelbart etter fôring: En full mage vil legge press på lungene og påvirke hestens pust. Hardt arbeid resulterer i omfordeling av blodet i kroppen, som fører til nedsatt fordøyelse.

Gi en konstant tilførsel av ferskt vann: Hvis dette ikke er mulig, sørge for at hesten vannes før fôring slik at ufordøyd mat ikke er vasket gjennom fordøyelsessystemet for fort.

Til slutt: Du trenger å vite hva du skal fôre med i tillegg til ensilage eller høy. Husk at mange fritidshester kun trengertillegg av et vitamin- og mineraltilskudd fremfor et kraftfôr. Nyere forskning dokumenterer at et godt og balansert grovfôr er mer enn nok selv for høypresterende hester som trav- og galopphester.

Leter du etter grovfôr spesielt
tilpasset hesten?

Ta kontakt for en uforpliktende prat om hvordan vi kan tilpasse og finne frem til det best egnede grovfôret til din hest behov.